sobota, 5 marca 2016

Mocny start

Batony z suszonych fig z orzechami i płatkami owsianymi podane z bananem

W tygodniu kiedy nie mamy czasu przygotowywać śniadania, a potrzebujemy z rana porządnego kopa, z pomocą mogą przyjść takie batony. Wypchane po brzegi suszonymi owocami, ziarnami i płatkami. Takie śniadanie potrafi nam zapewnić dużo energii, która stopniowo przez parę godzin będzie się uwalniać, a oprócz tego wiele błonnika, zdrowych tłuszczy w postaci orzechów i innych witamin i soli mineralnych, które zawarte są w tych paru składników.
Jeśli nadal nie jesteście przekonani to mogę dodać, że są pyszne i słodkie. Takie batony potrafią porządnie zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Przy okazji nie sięgniemy przy tym po kupne, niezdrowe słodycze. Zawsze takiego batona można spakować do torebki i wyciągnąć gdy złapie nas kryzys na mieście czy w szkole/pracy.
Na śniadanie, przekąskę czy podwieczorek - niech moc będzie z wami!

Przepis na batony z suszonych fig:
(ok.6-8 batonów)

1 szklanka suszonych fig
100 g rodzynek
25 g orzechów laskowych
25 g orzechów włoskich
30 g ziaren słonecznika
30 g pestek dyni
30 g siemienia lnianego 
50 g płatków owsianych
wrzątek do zalania suszonych owoców

Figi i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 30 min. W międzyczasie mielimy/miksujemy wszystkie orzechy i ziarna. Możemy zostawić większe kawałki. Figi i rodzynki odsączamy i również miksujemy na gładką masę. Łączymy zmielone orzechy, zmiksowane owoce i całe płatki owsiane. Przekładamy do plastikowego pudełka lub foremki do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do lodówki na min.3-4 godziny.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Domowe najlepsze :)

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zdrowe batoniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo chcę takie <3 Do szkoły czy na śniadanie - idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam suszone figi, pestki i orzechy, więc takie danie to coś w sam raz dla mnie ;) Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie domowe batony, szybko je się robi, a potem można się nimi rozkoszować wszędzie, czy w domu przy kawie, czy w szkole na szybko <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Sklepowe przy nich mogą się schować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie domowe batoniki najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wystarczy spojrzeć na składniki i już wiadomo, że te batony to niebo w gębie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bosko! Muszę w końcu takie zrobić, bo ostatnio robiłam w wakacje podobne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Według mnie po prostu idealne na drugie śniadanie na uczelni ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomniały mi się moje batony, które zawiozłam do Trójmiasta. Wieki nie robiłam takich, muszę jak najszybciej to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I po co kupować RAW batony, jak można samemu takie cudeńka zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne te batony, bardzo chętnie wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń